נזילות מים עשויות "להתגנב מאחורינו", מבלי שנשים לב כלל. בזמן שאנו ממשיכים לנהל את הימים שלנו כרגיל, ברז כלשהו אי-שם ממשיך לטפטף ולטפטף, ולאורך זמן לעלות לנו הרבה כסף, ולמדינה שלנו הרבה מאוד נוזלים.

נזילות מים יכולות להיות גם טפטוף קל, ונקבעות בהתאם לעקביות שלהן: ככל שהטפטוף של הנזילה יותר עקבי, כך חשוב יותר לנטרל אותה לפני שתחריף ותוביל לתקלות בעייתיות יותר בטווח הארוך.

נזילות עשויות לנבוע מאינספור מקומות כמו האסלה, הצנרת בקירות, בתקרה או מברזים שמטפטים באיטיות כעת, אך יתפוצצו בעתיד. אם אנו מתגוררים בבית פרטי, פעמים רבות הנזילה עשויה לנבוע ממקור חיצוני.

נזילות מים מאוד שכיחות, ולרוב מתחילות בטפטוף קטן ולא יותר. אם לא שמים לב אליהן, לאורך זמן הנזילות עשויות לגדול ולהתפתח, ולאורך זמן לפגוע בבסיס הבית שלנו.

נזילות מים הן תופעה נפוצה, לכן מומלץ לשים לב אליהן ולחפש אותן מבעוד מועד, בכדי לחסוך הרבה זמן וכסף בעתיד.

חשיבות איתור נזילות מים

איתור נזילה וגם תיקון נזילה מאוד חשובים הן מבחינה כלכלית והן מבחינה מדינית, משום שלאורך זמן גם הנזילה הקטנה ביותר עשויה להעמיס על תשלום חשבון המים שלנו. אנו משלמים מידי חודשיים את חשבון המים שלנו, וחבל שיהיה עלינו להוציא כספים לחינם על נוזלים שבהם לא השתמשנו מלכתחילה.

בנוסף, אין זה סוד כי מדינת ישראל סובלת מקשיים לשמור על כמות המים שלה, ולמרות ההשקעה בבנייה של מספר מתקני התפלה והתרעות חוזרות ונשנות לחסוך במים, המדינה חוששת ממצב המים במדינה עד לשנת 2030.
בשנת 2010, סך הצריכה החקלאית, הביתית והתעשייתית במשק הישראלי הסתכמה בכ- 1,100 מ' מ"ק, 689 מ' מ"ק ו- 130 מ' מ"ק, בהתאמה – סה"כ 1,919 מ' מ"ק (ללא ירדן והרשות הפלסטינית).
כיום צריכת המים הביתית עלתה ל- 800 מ' מ"ק והמדינה מעריכה כי עד שנת 2025 צריכת המים הכוללת תעלה ליותר מ- 2.5 מיליארד מ"ק (בממוצע) – כמות שגם שנה גשומה במיוחד לא תצליח להניב.
ניכר כי בעיית המים של מדינת ישראל עדיין חיה ונושמת לכן, כדאי לנו לנסות ולעשות כמיטב יכולתנו בכדי להקל עליה, על ידי תיקון נזילות.

נחפש את הנזילות בעיניים

מומלץ לערוך סריקות בבית אחת לחצי שנה ועד שנה, ולוודא כי אין שום נזילות עדינות או חבויות, שמסתתרות לאורך ביתנו: נאיר על התקרות ונבדוק את הגג במידת הצורך, נסגור נזילות של ברזים מטפטפים ונחזק את חיבורי הצנרת שלנו. אם ישנם צינורות בגינה או ממטרות, מומלץ לוודא כי הם תקינים.

בנוסף, כדאי לנו לבדוק את חשבון המים שלנו, ולנסות להבחין בעליות חריגות במד המים או בחשבון המים עצמו.

הבדיקות הללו יסייעו לנו להתוודע לנזילות מבעוד מועד, כך שנוכל לתקן אותן כיאות. כאשר אנו דואגים לעשות זאת, אנו נמנעים מנזקים של עשרות אלפי שקלים, שעשויים להיגרם כתוצאה מהתפוצצות של צינור בקירות או נזילה ממושכת.

שימו לב לשינויים במד המים שלכם

לכל בית יש מד מים: הוא מהווה דרך פשוטה ונוחה לחישוב חשבון המים שלכם מידי חודש. תוכלו לאתר אותו לרוב מתחת לביתכם.

מונה המים תמיד יכול להודיע לכם בביטחון אם יש לכם נזילת מים בבית או לא. מומלץ לשים לב למתרחש במונה המים שלכם על בסיס קבוע: אם הבחנתם בעלייה משמעותית בכמות המים שבזבזתם בחודש הקודם, יתכן מאוד כי יש לכם נזילה בבית.

כיצד תוכלו לאתר אותה? כל שעליכם לעשות, הוא לסגור את ספק המים המרכזי לבית שלכם, ולבחון מקרוב את מונה המים שלכם. אם מד המים ממשיך לעלות, יש לכם נזילת מים בבית בוודאות וכדאי לכם להתחיל ולחפש אותה לאורך הבית.

יש לציין כי ישנן נזילות קלות מאוד, שלא באמת ישפיעו על מאזן במים ובעקבות זאת, מד המים לא יעיד על קיומן תוך מספר דקות בלבד. בכדי להיות בטוחים לחלוטין כי אין לכם נזילה בבית, כדאי לכם להשאיר את צינור המים הראשי שלכם סגור במשך כשעה ואפילו שעתיים לפחות.

רשמו את המספר שמד המים ציין לפני שסגרתם את ספק המים וכשעתיים לאחר מכן. אם קיים הפרש בין המספרים, אתם אכן מתמודדים עם נזילת מים.

שאלו את השכנים

פעמים רבות ישנן נזילות שיסבלו מהם מספר שכנים: נזילות מהתקרה ובין הקירות, פעמים רבות עשויות לערב מספר משפחות ובעלי דירות. אם אנו חושדים כי ישנה נזילה בין הקירות או בתקרה, כדאי לנו להתייעץ עם השכנים ולבדוק גם את חשבון המים שלהם ואת מונה המים עצמו. אם קיימים שינויים, הסיכויים גבוהים כי אכן מדובר בנזילה בבניין.

כאשר מדובר בנזילה גדולה כמו נזילה בבניין, חיוני לפנות לאינסטלטור מקצועי שיודע כיצד להתמודד עם הבעיה ולהביא להליך תיקון נזילה איכותי ומהיר.

בדקו את דוד המים שלכם

בין אם מדובר בדוד מים או בדוד חשמל, רוב הפעמים נזילה בבית נובעת בעקבות פגיעה בדוד המים שלכם. אם דוד המים שלכם מותקן על הגג, מאוד מומלץ לקרוא לאינסטלטור שיבדוק אותו עבורכם ולהימנע מעלייה מסוכנת לגג.

הדרך היחידה לבדוק דוד ולראות אם קיימת נזילה, היא להגיע פיזית אל מיקום הדוד ולבחון אם הוא מוקף במים, שמקורם מהדוד עצמו או מהצינורות המחוברים אליו. במידה ואיתרתם נזילה שכזו, איתרתם את הנזילה העיקשת בביתכם.

במקרה של נזילה מדוד, ההמלצה הרווחת היא להחליף את כל הדוד, שכן תקלה שתחריף לאורך זמן עשויה להוביל לתוצאות קשות מאוד. אם מדובר רק בחיבורים של הדוד עצמו, ניתן לרכוש אותם בחנות כלי עבודה בעצמנו ולהחליף אותם לבדנו, לאחר שניתקנו את הדוד מהחשמל.

בחנו את השירותים והאסלות בביתכם

אסלות עשויות לסבול מנזילות לעיתים קרובות, אך לא תמיד פשוט לאתר אותן. כאשר מדובר בנזילה, רוב הפעמים הבעיה טמונה במצוף האסלה או בידית ההעברה של הניאגרה.

דרך אחת לנסות ולאתר אם קיימת נזילה, היא לקחת מעט צבע מאכל ולטפטף אותו אל תוך מיכל האסלה. המתינו זמן מה ושימו לב אם הצבע הגיע אל תוך האסלה. אם כך, בוודאות יש לכם נזילה מהאסלה בבית.

שיטה נוספת לאיתור נזילות באסלה, היא להצמיד מעט נייר טואלט לחלק הפנימי של האסלה (הצמוד לניאגרה). משום שמאזור זה יוצאים עיקר המים, אם יש נזילת מים באסלה היא ישירות תורגש משם. חשוב להמתין כשעה לפחות לפני שבודקים את האסלה, מבלי להעביר אותה כלל.

אם מדובר בידית ההדחה של האסלה, ניתן להחליף אותה בקלות ולרכוש אותה בכל טמבורייה או חנות כלי עבודה. תיקון נזילה באסלות מגורמים אחרים מאוד לא פשוט לתקן, לכן מומלץ מאוד להזמין שרברב שיבדוק את הנושא מקרוב, לפני שיחריף.

הסתכלו על צינורות המקלחת וצינורות בכללי

אזור המקלחת עצמו מהווה קרקע פורייה להיווצרות של נזילות וריקבון כתוצאה ממים עומדים, משום שרובנו מתקלחים יום-יום. בעקבות השימוש הממושך, צינור המקלחת שלנו עשוי לצאת מכלל שימוש לעיתים תכופות או לחלופין, לסבול מנזילה.

מאוד פשוט להבחין בנזילה במקלחת, כל שעלינו לעשות הוא לשים לב אם צינור או חיבור שלו רטוב או מטפטף, גם לאחר שהאמבטיה יבשה זמן רב.

כשאתם באמבטיה, בחנו מקרוב את הצינור ונסו לראות אם הוא רטוב גם לאחר שאף אחד לא התקלח הרבה זמן ואם טיפות נוזלות ממנו, מחלל הקיר או מהאריחים שצמודים לצינור, שכן יתכן ומדובר בנזילה בתוך הקיר.

השתדלו להחליף את ראש המקלחת שלכם ואת הצינורות מראש, להחליף אריחים שחוקים ועל ידי כך למנוע בעיות קשות יותר בעתיד. במקרה של נזילה בתוך הקיר או ברצפת האמבטיה, מאוד מומלץ לקרוא לאינסטלטור מומחה לאתר את הבעיה באופן ספציפי יותר ולטפל בה.

שימו לב לנזקי מים ליד צינורות וכיורים

מומלץ לבדוק את כיור המטבח שלכם, כיור האמבטיה וכל כיור אחר בבית שלכם מקרוב: לוודא שאין נוזלות מהם טיפות ושהצנרת שלהם יבשה, שאין מים עומדים באזור או הצטברות של נוזלים באזור מסוים.

אם אתם לא מצליחים לאתר את התקלה בעיניים, השתדלו לחפש נפיחויות של נוזלים, כתמים או ריקבון לצד הכיורים, במיוחד באזורים שסמוכים לעץ.

הדקו את בסיסי הברזים, החליפו צינורות ישנים או שחוקים ונקו את הרכיבים שנרקבו. אף מאוד מומלץ לכסות את האזורים הללו בחומרים חסיני מים, שיגנו על סביבת הכיור בעתיד.

בדקו את הצנרת החיצונית

אם יש לכם בית פרטי, ישנם צינורות רבים נוספים שכדאי לכם לבדוק, כמו הצינור שמותקן ליד פח הזבל, הצינור שמשקה את הדשא והצמחים והממטרות. שימו לב שברוב הבתים הפרטיים מותקנים הרבה מאוד ברזים חיצוניים, לכן ודאו שבאמת עברתם על כולם ווידאתם שאין שום מקור חיצוני לנזילה.

פעמים רבות, צינורות עשויים לטפטף מהחיבורים שלהם. חיזוק החיבורים באמצעות מפתח ברגים תסייע לפתור את הנזילה תיק-תק. במקרים שבהם החיבור שחוק, כדאי להחליף אותו בחדש בכדי למנוע נזילה חריפה יותר בעתיד.

אם אתם שמים לב שהדבר אינו פותר את הנזילה, מומלץ להזמין אינסטלטור שיפתור את הנושא בצורה מקצועית.

בדקו את ציוד הגן שלכם

הכוונה היא כמובן לכל הפריטים שמעבירים או מתקשרים למים כמו הצינורות שלכם, פסלים או אביזרים שמעבירים מים כמו מזרקות, הממטרות ומערכות ההשקיה שלכם וכדומה.

חשוב לשים לב שציוד הגינה שלכם אינו סובל מנזילה: הצמחים והצמחייה זקוקים לכמות ספציפית של נוזלים, בדיוק כמונו. השקיה מוגזמת עשויה לפגוע משמעותית בצמחייה שטיפחתם זמן כה רב ולהביא לקרקע בוצית מדי, שתצריך הרבה שיקום ועבודה קשה כדי להשיב אותה לשיא תפארתה.

אם אתם שמים לב שאביזרי הגן כמו הצינורות או הממטרות סובלים מנזילות, רוב הפעמים הדבר נובע כתוצאה משחיקה שלהם או של החיבורים שלהם, לכן מומלץ פשוט להחליף את כל הצינורות בחדשים.

נזילה לא חייבת להיות גדולה או משמעותית, אלא להיות עקבית – טפטוף עקבי של נוזל משמעו נזילה, ולאורך זמן היא גם עלולה לפגוע בצמחייה שלכם עקב השקיית יתר.

אם לא איתרתם את הנזילה במהרה, מומלץ לעקוב אחר כל הצינורות סנטימטר אחר סנטימטר. דרך מצוינת לאתר את הנזילה היא לבחון אזורים שרטובים יותר מהרגיל, אף על פי שלא ירד גשם ועזר זמן מה מההשקיה האחרונה.

ודאו שהצנרת הראשית שלכם בסדר

אם עדיין לא איתרתם שום נזילה, כדאי לכם ללכת ולבדוק את הצנרת החיצונית שלכם: הסתכלו על האזור שבו מונה המים שלכם נמצא ונסו לבחון אם קיים חלק מהדשא שירוק יותר מאחרים, אם ישנם אזורים בוציים יותר מאחרים או מים עומדים באזור מסוים.

השתדלו להיות יסודיים ולעקוב אחר הצינור עד החיבור לקירות.

כל אחד מהסממנים הללו מזמן אינסטלטור בדחיפות, ועלול לסמן שמדובר בנזילה גדולה וכללית יותר, שתצריך את מעורבות הבניין.

בדקו את הבריכה

בעוד שרוב נזילות המים מן הבריכות לרוב מאוד בולטים ופשוטים לאיתור, ישנן נזילות שמאוד קשה לאבחן, גם בטווח הארוך.

אם אתם חושבים שקיימת בבית שלכם נזילה ואתם לא מצליחים לאתר אותה, עדיף לוודא ולהתקשר לאדם שהתקין עבורכם את הבריכה. בקשו מהחברה לשלוח מישהו שיבדוק את הבריכה ויוודא שאין שום סוג של נזילה ממנה. הבדיקה הזו תחסוך לכם הרבה זמן וכסף.

במקרים שבהם אתם חושבים שיש מצב של גילוי נזילה בבריכה, נסו לראות אם אף על פי שאתם ממלאים אותה היא ממשיכה להתרוקן ברמה מסוימת ובחנו את המסננים שלה וחללי הוואקום שלה היטב.

בסופו של יום, מערכות סינון של בריכות הן מאוד מתוחכמות, לכן כדאי להזמין מומחה שמבין בהן ובאופן הבדיקה והתיקון שלהן היטב.

נשים לב לסימנים

כמו לכל בעיה, גם לנזילות למיניהן יש סימנים: דהייה של צבע הקירות, ריחות מעופשים, שינויים במקרם ובמראה הקירות או התקרות, לחות וכדומה, הם כולם מהווים תסמינים של איתור נזילות. אם הבחנו בהם, הסיכויים גבוהים כי ישנה נזילה במיקום מסוים בביתנו.

אם אנו איננו רואים מקורות מים קרובים שיכולים לגרום לנזילה, הסיכויים גבוהים שמקורה בתקרה, בקירות או ברצפה. במקרים מעין אלו, חיוני להזמין שרברב שיוכל להסתכל על הנזילה מקרוב ולאתר פתרונות מקצועיים לעת תיקון נזילה.

שימוש במצלמת גלי אינפרה-אדום

כאשר קיימת נזילה בתקרה, בקיר או ברצפה, הבעיה העיקרית היא שאיננו יכולים לראות את הנזילה ובעקבות זאת, גם נתקשה לאתר אותה. לעומת זאת, אם יש ברשותנו מצלמות של גלי אינפרא אדום, יש ביכולתנו לאתר את הנזילה ואולי גם לפתור אותה לבד.

מצלמות גלי אינפרה מאפשרות לנו להביט אל תוך הקירות, ולאתר בתוכם נזילות או בעיות שונות בקלות באמצעות שינויים בטמפרטורה בין קירות.

אופן השימוש במצלמה הוא פשוט: כל שעלינו לעשות, הוא לסרוק עמה את הקירות ולבחון את צבעי הטמפרטורה בהם. אזורים חמים, יסומנו בצבעים כמו אדום וכתום. צבעים קרים, יסומנו בצבעים כמו כחול וסגול.

אנו נשים לב כי קירות שעשויים להיות בהם נזילות יציגו טמפרטורות נמוכות יותר, לעומת שאר הקירות בבית. אם הבחנו בצבעים כמו כחול או סגול, הסיכויים גבוהים כי אכן קיימת נזילה באזור הבית.

כאשר וידאנו כי אכן קיימת נזילה פנימית, עומדות בפנינו שתי אפשרויות: אנו יכולים לנסות ולפרק את הקיר, לאתר את מקור הנזילה ולתקן אותה בעצמנו או שאנו יכולים לקרוא לאינסטלטור, שיעשה זאת עבורנו.

חשוב לזכור כי חלק מהליך תיקון נזילות במקרה זה מצריך הבנה במבנה הבית. בנוסף, אם מקור הנזילה הוא חריף יותר מצינור דולף, אתם תזדקקו לכלים מתקדמים ופעמים רבות גם לחוות דעת מקצועית בכדי להביא לתיקון מוצלח.

נתקשר לאינסטלטור

אם למרות כל החיפושים לא הצלחנו להביא למצב של איתור נזילה, כדאי ואף מומלץ להזמין אינסטלטור שיוכל לבחון את המצב מקרוב.

אינסטלטור יוכל להיעזר בכלים מתקדמים יותר, בכדי לאתר נזילות חמקמקות או נזילות המצויות בקירות, בתקרות או ברצפה בקלות וביעילות, ולסייע לכם להתמודד עמה באופן המקצועי והמהיר ביותר.

לאחר שאיתרנו את הנזילה, יש לבחון כיצד להתמודד עמה. אין לדחות התמודדות עם גילוי נזילות בשום מחיר! לאורך זמן, הנזק ילך ויגדל וכך, גם המזומנים שיהיה עלינו להשקיע בטיפול עצמו.

אם אנו מאמינים כי אכן איתרנו נזילה, כדאי לנו לבחון אם אנו יכולים לפתור אותה בעצמו. במידה ולא, חיוני לפנות לאיש מקצוע, בכדי לשוב וליהנות מבית נקי ויבש.

לחזרה לעמוד הראשי, לחץ כאן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *