כולנו מכירים את התרחיש המוכר: כל מה שרצינו הוא ללכת לשירותים… וכעת אנו מוצאים את עצמנו בתסבוכת של ממש ולפתע אנחנו נדרשים להפשיל שרוולים ולהתעסק באתגר של פתיחת סתימות. אנחנו מתחילים לשאול את עצמנו שאלות של פאניקה כגון "איך זה קרה לי? מה עשיתי? איך זה הגיע לרצפה?" הו, האימה.
אז מה נעשה? כיצד נמצא את הדרך לחלץ את עצמנו מהבעיה הנוכחית? כיום, בעידן הטכנולוגי, רוב הפעמים אנחנו נחפש דרך יצירתית לתפעל את הסיטואציה דרך האינטרנט. כדי שלא תבזבזו את זמנכם, אנו מקווים שתגיעו הנה. כאן, ריכזנו עבורכם את כל הטיפים היעילים ביותר לפתוח כל סתימה מהכיור ועד לאסלה.
פתיחת סתימה בכיור
פתיחת סתימות בכיור הן לא צפויות כלל וכלל: רגע אחד אנחנו בשלנו, שוטפים את הפנים שלנו ומצחצחים שיניים בהנאה ולפתע אנחנו מרגישים את הרגליים שלנו נרטבות ב"ספלאש" אחד גדול. לפתע, אנו מרגישים כמו הקדמנו לים.
איך זה קרה?
1. סתימות בכיור נגרמות בדרך כלל בשל הצטברות של לכלוך, שיער, גומיות, סיכות או קליפסים קטנים אשר התנקזו לביוב ללא תשומת לבנו.
ההמלצה הרווחת עבור פתיחת סתימות מסוג זה היא להשתדל ולהתקין מסננים לאורך כל הכיורים בבית, בכדי למנוע הצטברויות של לכלוך ושאריות מזון לאורך הצנרת שלנו.
2. אפשרות נוספת להתפתחות של סתימה בכיור היא ניקיון מוגזם: חומרי ניקיון מסירי שומנים או אקונומיקה מביאים להסרה של שומנים ושל בקטריות שנמצאות באופן טבעי באזורים מרובי שומנים, בכדי למנוע את הסתימה מלכתחילה. היעדר הבקטריות מביא לתדירות גבוהה יותר של סתימות.
לכן מומלץ להקפיד ולנקות את הכיורים והביובים שלנו באמצעות חומרי ניקוי עדינים יותר, שמסירים את הלכלוך, אך לא פוגעים במאזן החומציות באזור.
כיצד נשחרר את הסתימה?
כשאנחנו מגלים סתימה, הדבר הראשון שאנו רוצים לעשות הוא להתקשר לאינסטלטור. ועם זאת, פעמים רבות אנו יכולים למצוא את הדרך לפתוח את הסתימה בעצמנו באמצעות פותח סתימות או דרכי פעולה ישנות נושנות שעושות את העבודה. להלן מספר דרכים לפתוח סתימות באופן טבעי.
מים רותחים
פתיחת סתימות בעזרת מים רותחים בהחלט הפתרון הפשוט והמהיר ביותר, שמקדם שחרור סתימות איכותי ולאורך זמן:
- הרתיחו קומקום מים
- קחו את קומקום המים החמים לכיור ושפכו ממנו, באיטיות, לכיור הסתום
- חזרו על הפעולה באיטיות, במשך שלושה שלבים, כך שלכיור יימצא הזמן לנצל את איכויות הניקיון והסחף של המים הרותחים ו"להתנקות" מהלכלוך והשיער במהרה
רוב הפעמים, שימוש במים רותחים למען פתיחת סתימות יסייע לפתוח את הסתימה צ'יק צ'ק ואין צורך לבצע פעילות מסובכת יותר מזו, אך אם אתם עדיין מתקשים למצוא את הדרך לפתרון, ישנן דרכים נוספות לפתוח סתימות בקלות.
חומץ וסודה לשתייה
חומץ וסודה לשתייה שניהם ידועים כחומרים מנקים ומטהרים, לכן אין זה פלא שהם תורמים להליך שחרור סתימות איכותי:
- ערבבו 1/3 כוס של סודה לשתייה עם 1/3 כוס של חומץ פשוט
- הדבר יגרום לגזים לעלות מהתערובת באופן מיידי
- זהו "רגע הקסם": מהרו לשפוך את התערובת בכיור הסתום. פעולת הגזים תסייע להסיר את הלכלוך, השיער ואביזרי השיער השונים אשר נתקעו בכיור
- אם אתם יכולים, נסו לשפוך מעט סודה עם חומץ גם לאחר מכן פעם נוספת, בכדי לחזק את הפעולה
- אם ניתן, נסו להשאיר את הסודה והחומץ באזור הכיור למשך הלילה: נסו ליצור תערובת משחתית-נוזלית באמצעות שימוש בכמות גדולה יותר של סודה לשתייה, שתוכל להישאר על פתח הניקוז וליזול דרכה לאט-לאט
- נקו מפתח הניקוז את החומץ ואת הסודה לשתייה עם מים חמים ביום למחרת
במידה והדבר לא מביא להצלחה, ניתן לנסות ולשפוך חומץ וסודה לשתייה גם בתעלת הניקוז המרכזית של הבית שלכם, ולנסות לראות אם הפעולה תפתח את הסתימה המעיקה.
פותח סתימות ישן וטוב
למרות כל הניסיונות, עדיין לא הצלחתם להביא לפתיחת הסתימה. אם כך, תמיד ניתן לשוב למקורות ופשוט לרכוש פותח סתימות איכותי או בסלנג, פומפה.
- רכשו פומפה המיועדת לצורך פתיחת סתימות בכיור
- לכו עמה לכיור
- הניחו אותה על הכיור באופן שהיא תיצור וואקום על האזור הסתום
- משכו קדימה ואחורה בנחישות.
שיטה זו יעילה כמעט לכל סוגי הסתימה, בזכות אפקט הלחץ שהפומפה מפעילה על הכיור עצמו. הלחץ מסייע ללכלוך לשנות את התנוחה שלו ולרדת מטה במורד הצנרת, וכך נפתרת הסתימה.
סודה קאוסטית
פתיחת סתימות בעזרת סודה קאוסטית או נתרן הידרוקסיד היא חומר שניתן למצוא כמעט בכל טמבורייה, חנות כלי ניקוי או כלי עבודה ומגיעה בצורה של אבקה. הסודה הקאוסטית מצויה ברוב הסבונים ובחומרי ניקוי רבים כיום, לכן היא מסייעת לנקות ביעילות את חלל הצנרת.
הסודה הקאוסטית עשויה מלחים אשר, בדומה לסודה, מסייעים לפתוח את הסתימה העיקשת. היא ידועה ביכולתה לעמוד גם בפני הסתימות הקשות ביותר.
היזהרו, מדובר בחומר כימי ויש להתייחס אליו בהתאם: השתמשו בכפפות גומי רב-פעמיות ומגנו את העיניים שלכם מפני אדים הנושאים את הכימיקל.
- מזגו ליטר וחצי של מים קרים לדלי לשטיפת רצפה
- הוסיפו לדלי 3 כוסות של סודה קאוסטית
- ערבבו את התערובת היטב עם כף עץ
- עם הזמן, התערובת תחל להפוך למוגזת ולהתחמם
- מזגו את התערובת לכיור והותירו אותה כך, ללא שטיפה, בין 20 ל- 30 דק'
- לאחר מכן, העבירו את התערובת בעזרת מים רותחים
- חזרו על הפעולה במידת הצורך
פתיחת סתימה בשירותים
אלו הן הסתימות המפחידות והמחרידות ביותר בהן ניתקל; אף אחד לא מאחל לאויבים הגדולים ביותר שלו סתימה בשירותים.
טיפ אחד שיציל את חייכם: לעולם אל תעבירו את השירותים יותר מפעם אחת. אם המים לא ממשיכים הלאה ואתם שמים לב כי האסלה מתחילה לעלות על גדותיה, אם תעבירו שוב הדבר רק יאיץ את התהליך.
במקום, השתדלו לשמור על קור רוח, לסתום את האף ולחשוב מה כדאי לכם לעשות טרם יהיה מאוחר מדי ותאלצו לנקות גם את כל הבית. בנוסף, זכרו כי מים רותחים מדי עשויים לשבור פורצלן, כך שבמקרה זה מומלץ שלא להגזים בעת ביצוע טכניקת המים הרותחים, שעשויה לפגוע באסלה עצמה.
איך זה קרה? עקב הטלה מרובה של צרכים, צעצועים, אנשים נוטים להשתמש באסלה גם כזבל למזון מקולקל, אשר לעיתים עשוי לסתום את האסלה וכן הלאה.
כיצד נשחרר את הסתימה?
פתיחת סתימות בעזרת מים חמים וסבון
אם מדובר בסתימה קלה וקטנה, תמיד ניתן לנסות את טכניקת המים החמים. עם זאת, משום שמים חמים עלולים לפגוע במבנה האסלה לאורך זמן, חיוני לשלב אותה יחד עם סבון בכדי לייעל את התהליך.
- קחו סבון כלים, שמפו או סבון רחצה
- שפכו כמות מכובדת מהנוזל אל תוך האסלה
- הרתיחו מים
- שפכו את המים לאסלה לאט-לאט
- אתם תבחינו כי התערובת מבעבעת ואט-אט מנקה את האסלה מהגורמים שמנעו את המעבר טרם לכן
אם אתם שמים לב שמפלס המים באסלה יורד, עשיתם זאת, הצלחתם לפתוח את הסתימה! במידה ועדיין לא נמצא סימן שכזה, יתכן ותאלצו לחזור על הפעולה עוד פעם-פעמיים כדי שתצליח לפתוח את הסתימה כיאות.
שואב אבק לשטיחים
האם ברשותכם שואב אבק?! מצוין! ראשית ודאו כי הוא שואב אבק המותאם לשטיחים. הכוונה הרחבה בכך היא אם הוא מתאים גם למצב יבש וגם למצב רטוב. מאוד חשוב לוודא ששואב האבק אכן מותאם למצב רטוב, ולא אתם תסתכנו בהתחשמלות.
- לכו עם השואב לשירותים
- התירו רק את הפיה העגולה שלו
- שאבו את הנוזלים מהאסלה, כך שתוכלו לראות יותר בבהירות
- הכניסו את השואב אל תוך האסלה, ללא אפקט השאיבה, עמוק ככל שאתם יכולים
- היעזרו במגבת ישנה כדי ליצור וואקום על האסלה ולאפשר לשואב האבק לחדור עמוק יותר
- כאשר אתם חשים בגורם הסותם, הפעילו את השואב
- ברגע שאתם חשים כי הפריט קרוב אליכם מספיק, שלחו את ידכם ותפסו אותו, היעזרו במגבת
- ברגע שהוא בידכם, הצלחתם לשחרר את הסתימה!
חומץ וסודה לשתייה
בדומה לשיטה שבה השתמשנו בכדי לפתוח את הסתימה בכיור, גם במקרה זה כדאי לנו להיעזר בחומץ ובסודה לשתייה, המייעלים את תהליכי הניקיון והטיהור של השירותים שלנו משומנים ולכלוכים גסים.
- ערבבו 1 כוס של סודה לשתייה עם 2 כוסות של חומץ פשוט
- הדבר יגרום לגזים לעלות מהתערובת באופן מיידי
- זהו "רגע הקסם": מהרו לשפוך את התערובת באסלה הסתומה. פעולת הגזים תסייע להסיר את הצואה, הלכלוך, השיער ואביזרי השיער השונים אשר נתקעו באסלה
- אם אתם יכולים, נסו לשפוך מעט סודה עם חומץ גם לאחר מכן פעם נוספת, בכדי לחזק את הפעולה
- אם ניתן, נסו להשאיר את הסודה והחומץ באזור השירותים למשך הלילה: נסו ליצור תערובת משחתית-נוזלית באמצעות שימוש בכמות גדולה יותר של סודה לשתייה, שתוכל להישאר על ראש האסלה ולטפטף מטה לאט-לאט במהלך הלילה
- נקו מהאסלה את החומץ ואת הסודה לשתייה באמצעות שלושה ליטרים של מים חמים ביום למחרת
במידה והדבר לא מביא להצלחה, ניתן לנסות ולשפוך חומץ וסודה לשתייה גם בתעלת הניקוז המרכזית של הבית שלכם, ולנסות לראות אם הפעולה תפתח את הסתימה המעיקה.
סודה לשתייה, מלח, נוזל למדיח וסבון כלים
אמנם מדובר במתכון הדורש הרבה מצרכים, אך המתכון הזה יפתח כל סתימה שנוצרה באסלה באופן ישיר, אלא אם כן מדובר בבעיה גדולה יותר מגורם ספציפי אשר סותם אותה.
- ערבבו שתי כפות של אבקת סודה לשתייה עם רבע כוס של מלח אנגלי, עד שכל הגושים נעלמים והופכים לתערובת נקייה
- מזגו 8-9 כפות של הנוזל אל תוך האסלה לאט-לאט
- המשיכו לבחוש את התערובת תוך כדי עד שהכול מתאחד לתרכובת אחת המדמה בוץ
- מלאו את האסלה בשליש כוס של סבון כלים
- שפכו את יתר התערובת אל תוך האסלה, אם נשארה, והותירו לה להתייבש במשך הלילה
- ביום למחורת, הוסיפו חמש כפות של סודה לשתייה אל תוך האסלה
- הרתיחו קומקום של מים חמים והוסיפו לאסלה עוד ארבע כוסות של מים חמים מעבר לקומקום
הסודה לשתייה אמורה ליישם את "השיטות הקסומות שלה": לנקות את האסלה ולסייע לגורמים הסותמים אותה להמשיך הלאה עם הזרם, בזכות פעולת הגזים שלה והיותה מלח שמטבעו מנקה ומחטא.
אם נשארה לכם כמות גדולה של התערובת – מצוין, תמיד תוכלו לשמור ממנה ולהשתמש בפעם הבאה.
פתיחת סתימה בביוב האמבטיה
סתימות בפתח הניקוז של האמבטיה אינן נעימות כלל וכלל: איש מאיתנו אינו אוהב לראות את המקום שהוא מחשיב כנקי בדרך כלל, כעת מלא במיי ביוב מגעילים ומצחינים. כמובן שהאינסטינקט הראשוני הוא לקרוא לשרברב, אך רצינו לתת לכם מספר טיפים שיסייעו לכם לפתוח את הצנרת ביעילות ובקלות גם לבד.
איך זה קרה? רוב הפעמים מדובר בהצטברות של שיער ולכלוך.
כיצד נשחרר את הסתימה?
מים רותחים
פתיחת סתימות בעזרת מים רותחים בהחלט הפתרון הפשוט והמהיר ביותר, שמקדם שחרור סתימות איכותי ולאורך זמן:
- הרתיחו ששה ליטרים של מים חמים
- קחו את המים החמים לאמבטיה ושפכו מהם, באיטיות, לפתח הניקוז הסתום
- חזרו על הפעולה באיטיות, במשך שלושה שלבים, כך שלחלל הביוב יהיה מספיק זמן לנצל את איכויות הניקיון והסחף של המים הרותחים ו"להתנקות" מהלכלוך והשיער במהרה
רוב הפעמים, שימוש במים רותחים יסייע לפתוח את הסתימה צ'יק צ'ק ואין צורך לבצע פעילות מסובכת יותר מזו, אך אם אתם עדיין מתקשים למצוא את הדרך לפתרון, ישנן דרכים נוספות לפתוח סתימות בקלות.
נסו לעשות זאת ידנית
כפי שציינו, רוב הפעמים האמבטיה נסתמת בעקבות הצטברויות של שיער. ברוב האמבטיות והמקלחות ישנה אפשרות לפתוח את תעלת הניקוז של המים באופן מלא דיי בקלות, לחשוף את הלכלוך והשיער ולהוציא אותו החוצה באופן ידני.
נכון, לא מדובר בפעילות שאינה מהנה במיוחד, אך היא מהירה ופשוטה מאוד. אף יש לציין כי לא כל פעולה שתיעזרו בה תסלק את כל השיער שהצטבר במקלחת שלכם במלואו, כך שכדאי לכם להביא עמכם כפפות למשימה ופשוט לעשות זאת בהינף יד.
באופן כללי, מומלץ לרוקן את תעלת הניקוז של האמבטיה פעם בחודש, בייחוד אם אתם מרבים להשיר שיער, כדי למנוע סתימות בעתיד.
סודה לשתייה וחומץ
בדומה לשיטה שבה השתמשנו בכדי לפתוח את הסתימה בכיור ובשירותים, גם במקרה זה כדאי לנו להיעזר בחומץ ובסודה לשתייה, המייעלים את תהליכי הניקיון והטיהור של השירותים שלנו משומנים ולכלוכים גסים. שימו לב להבדלים בכמויות החומרים.
- ערבבו 300 גרם של סודה לשתייה עם 120 מ"ל של חומץ פשוט
- הדבר יגרום לגזים לעלות מהתערובת באופן מיידי
- זהו "רגע הקסם": מהרו לשפוך את התערובת בפתח הניקוז הסתום. פעולת הגזים תסייע להסיר את הלכלוך, השיער ואביזרי השיער השונים אשר נתקעו באסלה
- אם אתם יכולים, נסו לשפוך מעט סודה עם חומץ גם לאחר מכן פעם נוספת, בכדי לחזק את הפעולה
- אם ניתן, נסו להשאיר את הסודה והחומץ באזור הביוב למשך הלילה: נסו ליצור תערובת משחתית-נוזלית באמצעות שימוש בכמות גדולה יותר של סודה לשתייה, שתוכל להישאר על פתח הניקוז ולטפטף מטה לאט-לאט במהלך הלילה
- למחורת, נקו מפתח הניקוז את החומץ ואת הסודה לשתייה באמצעות ליטר של מים חמים
במידה והדבר לא מביא להצלחה, ניתן לנסות ולשפוך חומץ וסודה לשתייה גם בתעלת הניקוז המרכזית של הבית שלכם, ולנסות לראות אם הפעולה תפתח את הסתימה המעיקה.
סבון כלים ונוזל למדיח
מדובר בשיטה "שומנית" מאוד, שמטרתה לגרום ללכלוך להחליק ביתר קלות מחוץ ל"אזור הנוחות שלכם".
- קחו חצי כוס של סבון כלים ובין 8 ל- 9 כפיות של נוזל להדחת כלים
- ערבבו בין השניים והניחו אותם על פתח הניקוז
- אפשרו להם להישאר שם עד 20 דקות
- הרתיחו קומקום ושפכו מים חמים, בשלבים, אל תוך פתח הניקוז
משום שמדובר בשימוש בכמות גדולה של סבון, הסיכויים גבוהים כי תצליחו לפתוח את הסתימה בפעם הראשונה. ועם זאת, תמיד מומלץ לשוב על הפעולה פעמיים נוספות.
נקו את תעלת הניקוז המרכזית
כאשר מדובר בתעלת הניקוז של האמבטיה שלרוב יחסית פשוט לפתוח, עקב הצורך בניקוי תמידי, רוב הפעמים הבעיה באמבטיה סתומה מצויה דווקא בתעלת הריכוז המרכזית.
באופן כללי, כאשר מדובר בסתימה אשר איננה מצליחה להיפתח מספר פעמים, טרם שיחה עם אינסטלטור כדאי לבדוק גם את התעלה הזו ולוודא כי איננה סתומה בעצמה. ניתן ליישם על התעלה הזו את כל השיטות שיישמנו כעת, תוך התחשבות בעובדה במדובר בתעלה מרכזית ולכן כדאי להשתמש בכמויות בהתאם לפתיחת סתימה באסלה.
מומלץ לבצע ניקוי יסודי ולנקות גם את הצינורות של התעלה אחת למספר חודשים, כדי למנוע הצטברות מהירה יותר של לכלוך בפעם הבאה. אף יש לזכור כי ככל שלכלוך נותר זמן רב יותר, כך הוא מתפתח והופך למוכה חולי, זיהומים ובעצם הופך למפגע, לכן חשוב להקפיד גם על ניקוי פתחי הניקוז אחת לחודש.
סתימות הן לא תופעה מהנה כלל וכלל. למען האמת, אנו מקווים עבורכם כי לא תאלצו להיתקל בה ולהיעזר במדריך הזה לעיתים קרובות. עם זאת, אם הדבר נוטה להתרחש לעיתים קרובות, אולי כדאי לבחון את העניין מול גורם מקצועי – ולפנות לאינסטלטור.
גם אם אתם מוצאים את עצמכם קוראים את העצות הללו פעם בשנה, הקפידו לזכור כי מדובר במצב מעצבן ומתסכל, אך אחד שייפתר בקלות. יתרון נוסף שהשארנו מאחור – סוף כל סוף יש לכם תירוץ לנקות את חדר האמבטיה או הכיור במטבח באופן יסודי יותר.
לחזרה לדף הבית לחץ כאן